Fritid

Hemautomation med Nexa Bridge

Jag har under många år använd Tellstick Net för styrning av belysningen hemma och det har fungerat bra. Systemet använder 433,92 MHz och massor med olika strömbrytare av olika märken men med den gemensamma standarden har fungerat bra men det finns en hake. Kommunikationen är en väg. Jag kan alltså inte veta om kommandot gick fram eller inte. Om det bara handlar om att styra en myslampa i ett fönster spelar det inte så stor roll men när det gäller att starta t.ex. motorvärmaren vill man veta att det fungerat. Jag har därför sökt efter ett nytt system som skulle kunna ge mig feedback på att det jag velat göra verkligen fungerat.

Valet föll på Z-Wave protokollet och Nexa Bridge eftersom den har stöd både för det nya Z-Wave och det gamla systemet på 433,92 MHz. Det finns massor av andra controllers men för mig var valet enkelt då jag vill kunna utnyttja de strömbrytare och annat som jag redan köpt.
bridge

Första överraskningen kom första kvällen när jag skulle påbörja konfigurationen, det var fel nätadapter medskickad och efter att det var löst vad min första enhet defekt och fungerade inte mot molnet. Nexa supporten var dock mycket hjälpsam och det gick bra att få den utbytt.

Med en fullt fungerande enhet gick det bra att få igång enheten med dom nya Z-Wave strömbrytarna och heller inga problem att få fart på dom gamla Nexa strömbrytarna heller. Största bekymret nu är räckvidden till dom gamla, min nya Nexa Bridge har inga yttre antenner och det syns tydlig skillnad på räckvidden mot gamla Tellstick Net.

Summerat, kul att kunna se om saker och ting verkligen händer men varför inte yttre antenner på den nya?

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s