Fritid

Hemautomation Tellstick NET

TellstickJag har alltid gillat att kunna styra allt via datorn, det är faktiskt det som lade grunden till mitt yrkesval för en massa år sedan då min lärare på Dragonskolan visade möjligheterna med P-regulatorer för styrning och reglering. Tanken är egentligen enkel att med datorer kontrollera processer och flöden. Inom industrin jobbar jag med många varierande system och alltid då i form av sk. PLC:er eller Programmable Logical Controller som det står för. Det innebär egentligen att man via en slags dator styr en montagelinje, ett vattenkraftverk eller åkattraktioner på ett nöjesfält eller liknande.

Nu finns en stor del av denna teknik även tillgänglig för att styra ON/OFF funktioner hemma med en massa fina finesser inbyggda på köpet! Jag tänkte beskriva det relativt lilla system som jag byggt på hemma för att möjligen inspirera andra att våga testa!

Grundsystem / Styrsystem
Det som är basen i hela system är en liten klurig enhet som heter Tellstick NET som är ansluten till min internet anslutning hemma. Den sitter bakom min brandvägg som är en Fortinet Fortigate 60C som är relativt väl konfigurerad mot intrång, skadlig kod och annat. Jag har inte satt några som helst regler i brandväggen utan bara anslutit den som vilken enhet som helst. Finessen med denna produkt är hemsidan TelldusLive där jag efter att ha anslutit enheten kunde registrera ett konto samt därefter registrera min egen Tellstick Net som MIN enhet. Registreringen är enkel och bygger på det unika ID numret på enheten.


IMG_2945TellEvent

Med grundsystemet konfigurerat och klart installerade jag appen TellEvent på min iPhone5 och loggade in med mitt TelldusLive användarnamn och lösenord. Nu är kommunikationen klar och nästa steg är att ansluta enheterna som ska fjärrstyras. Det hela är mycket enkelt och systemet är kompatibelt med de flesta tillverkarna, tänk bara på att enheterna du vill styra måste ha frekvensen 433,92 MHz!

Jag har en blandad miljö av olika mottagare men jag skulle vilja rekommendera Nexas enheter som är självlärande då jag upplever att de har fungerat allra bäst. Passa på när det är bra pris online eller på någon butik.

Jag brukar för säkerhets skull både programmera upp enheterna mot Tellstick systemet och även mot en vanlig fjärrkontroll, speciellt i gästrum osv då gästerna ska kunna kontrollera lamporna!

IMG_2946 IMG_2944

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ytterligare funktioner i TellEvent

Det finns en hel del funktioner och möjligheter för att gruppera och även schemalägga hur enheten ska tänds eller släckas. Du kan även välja att vissa lampor tänds och släcks när du kommer hem via GPS:en i telefonen.

Helt klart ett bra system som ändå inte kostar så mycket. Nu ska jag ansluta termometrarna hemma till system också, mer om detta kommer senare!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s