Jobb

Övervaka ditt nätverk – Smokeping

Smokeping
Hur mår ditt interna nätverk?
Hur ser din anslutning ut?
Varför går det plötsligt segt?
Varför låter min IP-telefon som en robot?
Vill du få larm när nått går fel?

Det här är återkommande problem för alla som jobbar med nätverk och kommunikation och ofta är det inte så lätt att felsöka eller förstå varför eller vad som gör att det blir så. Ofta kan man förstå att det har med internetanslutningen att göra men hur ska man kunna bevisa eller komma tillrätta med problemet?

Hos oss på Dialect i Umeå jobbar vi mycket med IP Telefoni och då framför allt med vår mobila telefonväxel Dialect Unified som bygger på en mobil växel med möjlighet att koppla in fasta IP telefoner, DECT system och andra typer av ATA enheter till växeln och detta ställer såklart krav på kundens interna nätverk, brandvägg och anslutning till internet. Vi stöter självklart på de problem jag nämnde i min inledning och vi har ett bra verktyg för att i alla fall ge oss en uppfattning om vad som pågår hos våra kunder.

Smokeping Latency Grapher
Vi använder en smart programvara med namnet Smokeping som är en ping-monitor skrivet i Pearl och är OpenSource och fungerar i de flesta linux distributionerna. Vi använder oss för det mesta av Debian och då den minimala installationen för att få ett så rent system som möjligt. Att det är en ping-monitor betyder alltså att det du vill övervaka måste klara av att svara på ping!

Programvaran bygger på flera delar där de viktigaste är Smokeping som sköter insamlandet av data och en webbserver för att publicera resultatet. Man kan bygga på med många andra funktioner och de vi använder är alerts via e-mail och då krävs såklart en SMTP relay eller annat som gör att servern kan skicka e-post.

Så vad kan man då se?
Via webbservern kommer man åt en sammanställning på de enheter som man valt att övervaka. I mitt exempel har jag bara mätt från min egen server mot googles DNS:er.
Man får se en sammanställning av hur förbindelsen sett ut de senaste timmarna grafiskt.

SmokepingExample

Klickar man in sig så kan man se grafer för senaste 3 timmarna, 30 timmarna, 10 dagar och även 365 dagar. Eftersom det är OpenSource går det mesta att ställa om för att passa de behov man har.

SmokepingMoreInfo

Hur läser man resultaten?
Här kommer den svåra delen av detta in. Eftersom man använder en egen internet anslutning och en egen dator kan en avvikelse självklart komma från ens egen sida. Om jag t.ex. har dåliga resultat kan man enbart med en graf fatta beslut om det är det man mäter eller på ens egen sida problemet finns. Man måste alltså mäta från mer än ett håll för att få en rättvis bild av en mätning. I Smokeping finns självklart ett sätt att lösa detta och det är att ha flera mätpunkter från olika fysiska nät och gärna olika internetleverantörer. Vi använder oss av ganska många mätpunkter för att kunna få en så rättvis bild som möjligt. Att sedan lära sig att tyda det man får veta är en träning som bygger på erfarenhet men man får bra underlag för att felsöka.

SmokePingMasterSlave

Alert – Hostdown
En bra funktion i Smokeping är att man enkelt kan programmera sin server att skicka e-post när något du övervakar går ner eller att RTT ökar mer än dina inställda värden. Det är ett billigt system att använda för att på insidan övervaka när någon enhet i nätverket stängs ner eller server tappar kontakten med nätverket. man kan även tänka sig nyttan med att övervaka sina externa tjänster såsom webbservrar eller andra stödsystem som inte finns inne i ditt nätverk. Att bara ha koll på sin internetleverantörs DNS:er och gateway kan vara nyttigt att få reda på.

Om önskemål finns kan jag blogga vidare om hur man sätter upp en server för smokeping annars finns det många utmärkta guider att följa på nätet. Missa inte att besöka http://oss.oetiker.ch/smokeping/

Med vänlig hälsning, ITUlf

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s