Politik

Diktaturkommunen Nordmaling

Jag läste på lite om diktatur och visst är det mycket som stämmer med Nordmalings kommun 2011 med Ulla-Maj Andersson som kommunalråd…. Alla citat kommer från Wikipedia.

”En diktatur (av latin dictatura, ”en diktators ämbete; en diktators makt och myndighet”) är en stat som är totalitär, styrd av en diktator.
Diktaturen kännetecknas av maktkoncentration, men till skillnad från absolutism, envälde och tyranni betraktas diktaturen i regel som provisorisk. Ofta uppstår diktaturen i demokratier, där man samlar makten till en liten grupp, och upphäver den personliga friheten.”

Ovanstående känner man lätt igen på alla uttalanden om att det är partigruppen som bestämt och att kommunalrådet själv inte påstår sig vara medveten eller delaktig i beslut som fattas. Alla vet dock att det är så. Detta bevisades bland annat av förhandlingsunderlaget som stämplades in som bakgrunden till misstroendet mot förra kommunchefen.

”Diktaturen anses, framför allt enligt en liberal diskurs, som demokratins motsats. Det är också vanligt att likställa diktaturen med polisstaten, det vill säga samhällsförhållanden med stark repression från myndigheternas sida. Definitionsmässigt är detta dock ej nödvändigt för att diktatur ska anses föreligga.”

Motsats till demokrati stämmer väl in på mycket som hänt senaste tiden. Jag tänker på en sak och det är att oppositionens representant i personalutskottet inte fick eller ens bjöds in till utskottets förhandling med förra kommunchefen. Är det demokrati? Man undrar såklart varför det ens behöver en opposition om dom inte får delta?
Jag vet även att vid de möten där oppositionen varit med på möten har dom inte ens fått ställa frågor. Dessa har direkt slagits ner av kommunalrådet. Är det demokrati?

”Somliga diktatorer har nämligen åtnjutit ett sådant folkligt stöd att någon repression inte varit nödvändig för dem i syfte att behålla makten.”

Det här uttalar kommunalrådet som ett mantra så fort frågor kommer upp… Visst är det fantastiskt att man kan gömma sig bakom dessa röster och med hjälp av dessa göra precis som man vill. Jag kallar detta diktatur och maktmissbruk!

”Diktaturens effekter
Det är, som ovan sagts, inte alltid så att en diktatur är en polisstat. En diktatur tenderar dock i allmänhet att närma sig sådana samhällsförhållanden som sammanfattningsvis kan beskrivas som:
1. Ingen rättssäkerhet
2. Inga fungerande demokratiska strukturer
3. Ju längre en diktator härskar, desto större är risken för att en personkult uppkommer.
4. Enligt Rummels lag är det en betydande risk att invånarna mördas av regeringen
5. Det föreligger en större risk för krig än i icke-diktatur.
6. Sannolikt är den ekonomiska utvecklingen sämre än i en icke-diktatur.
De ovan angivna premisserna kan användas för att visa att världens stater generellt före parlamentarismens genombrott inte var diktaturer, eftersom det där ofta fanns rättssäkerhet och vissa fungerande demokratiska strukturer.
I moderna diktaturer som uppstod under 1900-talet var det vanligt att diktaturerna hade drag av demokrati, till exempel i form av val, och regimerna menade sig i flera fall företräda folket mot förtryck, så som i Östblocket och Kuba.”

Jag undrar när kommunalrådet sätter ett pris på mitt och många andra oliktänkandes huvuden. Men det har säkert redan skett så det är väl bara att bereda sig på det.

Trevlig helg!

Annons

2 reaktioner till “Diktaturkommunen Nordmaling

  1. ha ha ha, skriv inget mer nu uffe…vi vill ju ha kvar dig som granne. vi vill inte komma hem och finna dig mördad! 😉 *skratt*

    1. Ja man börjar fundera… Men visst varnar du mig ifall du ser nån som bryter sig in och verka invänta att jag ska komma hem?
      Vinka bara med en röd flagga från din altan och spela internationalen högt så fattar jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s