Politik

Byskolorna – En het fråga

Jag har under ett par år öppet i min blogg kritiserat i första hand kommunstyrelsen ordförande i Nordmaling men även resten av det S-styre som vi har här i kommunen. Jag anser att den socialdemokratiska ledningen fattat ett flertal beslut som skadat Nordmalings kommun. Nu har jag medvetet tigit på bloggen om detta ett tag eftersom det jag skrivit har haft ett tydligt genomslag och gjort att många har slutat hälsa, gå omvägar när man möter dem och andra konstiga beteenden.

Men nu tar jag återigen bladet från munnen och manar till rannsakan hos de som fortfarande inte är helt under isen och fortfarande har nått uns av förstånd kvar av er som i den här kommunen anser sig ha ett (S) märke efter era namn. – Påverka era ledande politiker att rösta ner och protestera mot de vansinniga idéer som den sista tiden har kommit angående att omedelbart och utan korrekta underlag bara dra ett streck över byskolorna i kommunen.

Jag har under mer än 15år varit egen företagare och kan med den erfarenheten en del om ekonomi och självklart måste man ta ansvar för underskott och dåliga tider. Jag har själv fått fatta många svåra beslut när konjunkturen har svängt och man måste anpassa ”mun efter matsäcken” men när jag har behövt göra detta har det varit efter en rejäl eftertanke och med korrekta underlag. Det upplever jag inte är helt utrett i detta fallet och jag ber/begär att ni som omnämns ovan kräver detta av era beslutande politiker innan man fattar fel beslut.

En kommun med en budget som uppdelas på olika nämnder och enheter liknar, som det är idag, ett kungarike med ett antal småprinsar som gör så gott det kan för att hålla sin budget men även att inte behöva lämna tillbaka pengar om inte allt gjorts av med vid årets slut. Tro mig, detta är en sanning som jag kan vittna om i många fall i min roll som företagare då förfrågningarna ofta börjar komma in i slutet av varje år om att få handla saker som man kanske kan behöva eftersom ”man ser att man har pengar kvar”. Ofta har jag även fått frågan om att bara sända fakturan så att den hinner in på ”rätt år” och leverera varorna efter helgerna. Här har vi en stor del av problemet med en dålig ekonomi. Småprinsarna måste samarbeta och dela med sig inom samma kungarike  för att få detta att fungera.

Jag vädjar att kommunfullmäktige fattar ett moget beslut att se helheten på de underskott som finns och gör en full genomlysning av vart pengarna tar vägen i hela den kommunala organisationen istället för att i farten fatta ett sjukt dåligt beslut att bara lägga ner byskolorna med så bristfälliga underlag! Ifrågasätt vad det totala underskottet beror på, ifrågasätt vad utlösen av rektorer och andra tjänstemän har kostat, ifrågasätt vad hus och skolflytter har kostat, ifrågasätt allt som kommunen gör och ställ de siffror som du får till svar mot det underlag som byskolorna anses kosta.

Valet är ditt kära läsare. På denna länk hittar du en lista över de som ska fatta detta beslut. Gör din plikt som medborgare och konfrontera och ifrågasätt de som vill göra detta!

http://www.nordmaling.se/default.aspx?di=6551&ptid=0

Jag hoppas att om du anser att det jag skriver känns rätt sprider detta på alla media för att få så många som möjliga att själv bilda sin egen uppfattning och börja ifrågasätta!

Ulf Johansson

Annons

4 reaktioner till “Byskolorna – En het fråga

 1. Du har så rätt så! Jag försöker påverka alla socialdemokrater jag känner att våga stå för sina åsikter och tala om det för de styrande (S)-politikerna. Om massor med sossar tycker det är fel att lägga ner byskolorna, men ingen vågar såga det högt (utom Andreas B,) så tror ju de styrande att de har de flesta med sig. Brrr!

 2. Jag har egentligen ingen åsik om byaskolornas nedläggning eller bevarande. För mig är det som är viktigt, en kommun med en ekonomi i balans. Problemet för mig ligger i att jag ser ingen direkt besparing i att lägga ner skolorna. Dock, har jag, å kanske fler med mig, svårt att vara delaktig i debatten, eftersom jag saknar siffror. Tydliga siffror över vad en elev i Rundvik, en i Gräsmyr, en i Nordmalings skola kostar. (alltså löner, lokaler, material per elev) Sen saknar jag en ordentlig redovisning över hur elever från byaskolorna och elever från centralortens utbildningsnivå är. (finns det skillnader på ex.vis nationella prov som kan påvisas under längre tid, alltså inte för en årskull) Sen saknar jag också ett kostnadsunderlag på vad det kostar att bussa dessa barn till Nordmaling, vilka lokalkostnader som kommer kvarstå i byarna fast eleverna inte är kvar. Alltså, vad är vinsten? Du förstår hur jag tänker? Kostnad elev i nordmaling- kostnad elev i byskola= vinst/förlust. Vinsten/förlusten minus/plus busskostnad. Å denna vinst/förlust – el + kvarstående kostnad för lokal (värme/underhåll etc). Då bör man få en ungefärlig beräkning på vilken eventuell vinst som görs. Det är vad jag saknar i mediabevakningen. Det som i dagsläget rapporteras är mest att det är synd om barnen som måste flytta. Å även om det är det, så är det nog knappast där någon som inte har barn i skolan känner sig berörda. Så, fram med lite siffror!! 😉

  1. Det tjänstemännen ger oss i form av besparingar och fördyringar är väldigt subjektivt. De ger oss besparingar de själva tycker är bra och håller tyst med många av fördyringarna. T.ex. det skall sparas flera miljoner på färre lärare: om man tar beslutet nu i sommar skall det förhandlas och det är minst ett halvt års varsel = det blir ingen besparing förrän tidigast till våren. Det tiger tjänstemännen med. Däremot blir det stora fördyringar om man lägger ner byskolorna: minst 1.200.000:- kostar det att bussa barnen från byskolorna det närmaste året. Köket skall byggas ut för mer än en halv miljon. Var skall barnen få plats att äta? Tystnad!Jag har många fler exempel på hur tjänstemän bara visar de siffror de själva tycker är bra.

   Om man skall spara på lärarpersonal bör man planera för det under en hösttermin, så man kan förhandla och göra klart under hösten. Då kan besparingen sättas in från den kommande sommaren.
   Spara pengar med att lägga ner byskolor i sommar blir få besparingar men mycket mer fördyringar. Alltså en ännu sämre ekonomi för Bu-förvaltningen.

 3. Eftersom vi har politiker som både är för och emot nedläggning av skolorna, och vi har ett ekonomikontor, där dessa uppgifter bör vara ganska lätt att få fram. Lär gå under offentlighetsprincipen. Så borde en hyfsat begåvad ekonom kunna ta fram dessa siffror, oavsett vad politiker säger och tycker (om nu båda parter svamlar) SÅ, fortfarande, saknar dessa uppgifter, att ägna timmar åt att tycka synd om barnen är rart, MEN alla måste mätta mun efter matsäcken. SÅ funkar verkligheten. Å ska man få oss som inte längre berörs av hur väl/dåligt skolan fungerar med på tåget, tror jag att man måste handgripligt visa de faktiska siffrorna. Inte lösryckta summor här o där, eller att det är synd om barnen (vilket det iofs är, men man kan inte ägna sig åt det man inte har råd till, vad man än vill). Jag skulle vilja veta vad det är som orsakat det ökade förväntade underskottet. Men inte heller sådant redovisas. Hålls inte budgeten efter? Å vad är det som får det att rasa i väg… Så vitt jag vet, så ska det äskas efter mer pengar om det tillkommer oväntade utgifter. Å då ska det finnas underlag för sånt. Görs det? Ok, ska erkänna, lusläser inte alla protokoll. Men brukar göra en sväng nu o då på kommunens sida för att hålla mig ajour.. Eller gör man orealistiska budgetar från början, där det inte finns en chans att den hålls, från år till år… Kanske finns det både ett och annat att titta över hur det sköts.. Så, Ulf, eller någon annan inblandad, ÖVERTYGA mig med siffror. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s