Politik

Senaste tidens händelser

Ja, det är såklart byskolorna som det handlar om och jag har fått många förfrågningar om vad jag anser om den senaste tidens händelser så jag har lovat att skriva om detta.

För det första vill jag säga att jag är för att vi ska ha en levande landsbygd med massor av byar fulla med människor och där är en skola ett mycket viktigt inslag för att man som ung familj ska välja den platsen före en stad eller samhälle när man bestämt sig för att slå ner sina bopålar. Att kunna ge sina barn en uppväxt nära naturen och i en mindre skola tilltalar nog de flesta och förutsättningen för att kunna bo så innebär såklart att skolan finns i närområdet. Jag är gift och min hustru gick sina första sex år i en liten byskola och hon har ofta berättat om den trygghet detta innebar på många sätt. På en mindre enhet har lärare och annan personal en helt annat möjlighet att se varje elev och sådana saker som mobbning fanns inte ens innan hon flyttade för sista åren på Artediskolan i Nordmaling.

För det andra anser jag att man måste se helheten i de beslut man fattar. Jag upplever att det finns många glapp i de planer som presenteras och mycket är alltför osäkert för att man ska kunna fatta ett förhastat beslut på i mina ögon felaktiga grunder. När man sedan ser att man ute i byarna själva har plockat ut handlingar och kontrollerat på olika sätt att siffrorna som ligger till grund blir jag mycket bekymrad. Mitt förslag är att man sätter alla kommunala verksamheter under en lupp omedelbart och skalar bort alla nämnders budgetar och ser på helheten. Jag inser såklart att kommunens ekonomi är ansträngd men det måste finnas annat vi kan spara på än det som faktiskt på sikt kan bidra till inflyttning. I samband med denna genomlysning vill jag även att man ska ta med alla de ”dåliga” och onödiga kostnader som kommunen haft under senaste åren med utlösen av kommunchefer och annan personal. Jag önskar korten på bordet om kostnaden för flytt av ett skolhus från Nyåker och en hel det andra beslut som i den totala ekonomin för kommunen kan påverka hur det ser ut just idag.

För det tredje anser jag att barnen är vår framtid och något som vi ska satsa på. Jag anser att vi i det som jag skrivit ovan angående totalöversyn måste hitta en möjlighet att spara på något annat för att kunna behålla den bredden som vi har i vår kommun.

Slutsats: Vänta med beslutet och låt en oberoende part gå igenom helheten! Fatta inte så stora beslutat bara på en halv sanning!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s