Fordon · Jobb

Pratar du i mobilen när du kör bil?

Under förra veckan hade vi ett fordonsevent på Dialect Umeå där en av programpunkterna var information och frågestund med trafikpolisen i Umeå med anledning av den nya lagen angående mobiltelefon och bilkörning som trädde i kraft i slutet av året. Det blev ett mycket intressant föredrag och den nya lagen blev tydligare men ändå inte…

Till att börja med så fick i alla fall jag klart för mig om att det inte handlar om att använda handsfree eller inte! Det kan till och med vara så att om du kör bil och håller telefonen mot örat är bättre än att använda just handsfree…. Om du håller mobilen mot örat begriper du att du är en sämre förare och gör körningen både svårare och sämre, speciellt i stadstrafik då du behöver använda mer reglage jämfört med att köra på landsvägen.

Lagen ja, såhär står det skrivet:

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning, endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet”

Och det är just med ordet ”menligt” som problemet med denna lagen börjar och även polisen är idag osäker på hur man ska tolka detta. Vad betyder och hur tolkar man menligt? Transportstyrelsen som anser att man ska tolka det såhär:

”Aktiviteter som tar blick och tanke från trafiken, har en negativ inverkan (alltså menlig) på körningen, om det så bara rör sig om någon enstaka sekund. Det innebär att körningen blir trafikfarlig” (Länk)

Det är alltså en bedömningssport för polisen!

Det som däremot kan bli besvärligt är att din mobil kan bli beslagtagen för att säkra bevis, detta även om du erkänner då det inte finns någon fastställd böter som kan skrivas på plats. Det skrivs en anmälan som sedan en åklagare får ta ställning till.

Det finns alltså inget generellt förbud mot att använda mobilen men om du ertappas med att använda den så att du blir en trafikfara kan blir dyrt. Enda sättet att klara sig undan är att helt enkelt tänka på detta och att försöka undvika telefonen när man kör. Det vore  ju fruktansvärt om man orsakade en olycka…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s